U bent hier: Winkel>Veelgestelde vragen FAQ

FAQ

Veelgestelde vragen aan Verf & Wand

Hoe krijg je goed schilderwerk?

 • Schilderwerk zonder 'zakkers'of 'aanzetten'

  Muurverf en plafonds
  Wanneer je schildert met muurverf, begin je eerst met een kwast aan de randen en hoeken. Zorg ervoor dat er geen klodders blijven zitten. Maak daarna met een vachtroller verticale banen op de muur. Verdeel hierna de verf horizontaal en rol dan nog een keer verticaal over de verf. Zorg dat je één richting verft. Werk altijd naar het licht toe zodat je kunt zien wat je doet. Zorg voor regelmatig nieuwe verf aan de roller.

  Houtwerk
  Hiervoor gebruik je lakverf. Je zet de kwast met de lak in het midden van het te schilderen oppervlak en strijkt vanuit deze positie naar boven en naar beneden. Daarna verdeel je de verf horizontaal . Tot slot strijk je nog een keer verticaal en zorg je ervoor dat de laatste streek van beneden naar boven gaat. Gebruik de kwast bij het aanbrengen en strijken van de verf stevig. Niet aaien dus.

Repareren van wanden of houtwerk

 • Kies ik plamuur, vulmiddel of kit voor gaatjes, kieren of scheuren?

  Voor het vullen van gaatjes, kieren of scheuren kies je voor plamuur, vulmiddel of kit.

  Plamuur
  Plamuur bestaat uit veel vaste stof en weinig bindmiddel. Na droging is de vaste stof van de plamuur vochtgevoelig. Dit is een nadeel. Beter is het om twee componentenplamuur te gebruiken, die dit probleem niet kent. Plamuur zo dun mogelijk met een plamuurmes.

  Vulmiddel 
  Oorzaken van houtrot kunnen zijn: onvoldoende verflaagdikte, openstaande naden of kieren inwateren van vocht. De schade die het houtwerk hierdoor oploopt is vaak groot. Verwijder daarom het rotte hout tot in het gezonde hout. Breng hierna vulmiddel of houtreparatie aan.

  Kit
  Kit heeft als eigenschap dat het elastisch is. Dit wordt gebruikt bij naden en kieren die kunnen uitzetten en krimpen. 

Lakverf of systeemverf

 • Welke verf kies je het beste voor buitenschilderwerk?

  Voor buitenschilderwerk gebruik je een lakverf of een systeemverf (ook wel één pot systeem -EPS genoemd). 

  Lakverf
  Voor klassieke woningen wordt vaak hoogglans lakverf gebruikt. Deze zijn te herkennen aan het gladde oppervlak.
  Doe zelf de test: Is het bestaande schilderwerk mat uitgeslagen en dof van kleur? Dan gaat het meestal om een lakverf. In dat geval is het goed om te controleren op beschadigingen in het schilderwerk.
  Een lakverf beschermt namelijk de ondergrond door hem af te sluiten, zodat er geen vocht in het hout kan komen. Gebeurt dat toch, dan kan het vocht er moeilijk weer uit. Met als gevolg bladders en/of houtrot onder de laklaag. Een lakverf is bedoeld als afsluitende toplaag. Daarom heeft deze verf altijd een grondlaag nodig in de vorm van grondverf of een bestaande verflaag.

  Systeemverf
  Systeemverf of éénpotsysteem kan wel meteen op kaal hout worden aangebracht. Je herkent het aan het oppervlak. Dat is van heel dichtbij iets ruwer en onregelmatiger dan lakverf. In tegenstelling tot lakverf trekt dit type verf in het hout. Systeemverf is 'ademend. Vocht kan in het hout, maar er ook weer uit. Deze verven zijn halfglanzend. Een voordeel hiervan is dat er geen aparte grondverf nodig is. Dit is geschikt voor onder andere grote gevels met houtbetimmering of kozijnen en deuren. Wil je systeemverf gebruik op kunststof of een metalen ondergrond? Dan kan, maar dan is er eerst een primer nodig voor goede hechting. 

   

   

   

Behang verwijderen

 • Wil je muren met behang een nieuwe look geven?

  Verwijder dan eerst het oude behang voor het mooiste resultaat.

  Stap 1:
  Gebruik voor een relatief kleine muur afweekmiddel. Verdun dit volgens het voorschrift op de verpakking. Breng het ruim op met een blokkwast en laat het enkele minuten intrekken. Steek het behang af met een breed plamuurmes en maak de muur na afloop goed schoon met water en een harde borstel.

  Stap2:
  Repareer scheuren en beschadigingen met muurvuller. Vul eventuele naden tussen gipsplaten met nadenvuller. Schuur deze na het drogen goed zodat oneffenheden in de ondergrond niet zichtbaar zijn.

 • Openingstijden

 • Ahlers Verf & Wand

  Modem 33
  7741 MA Coevorden
  Telefoon (0524) 51 24 70
  Fax (0524) 51 91 02
  E-mail info@ahlerscoevorden.nl

BACK TO TOP