U bent hier: Advies & Service>Tips>Verftips

Verftips

Goed schilderen is een behoorlijke kunst en vereist heel wat voorwerk en nauwkeurigheid. Verf & Wand stelde een aantal aandachtspunten op. Dus gaat u schilderen, houd dan rekening met onderstaande tips:

 • Laagdikte meter: hoe werkt dat?

  Natte laagdikte

  Om maximaal te profiteren van de eigenschappen van het product, dient de voorbehandeling en toepassing van de verf goed te gebeuren. Verf moet  niet te dik of te dun worden aangebracht. De juiste laagdikte van de verf is te meten direct na het aanbrengen. Bijvoorbeeld Sigma gebruikt hiervoor een natte laagdiktemeter. 

  Nadeel van te dun opbrengen:

                   • onvoldoende vloei of streperig resultaat

                   • onvoldoende dekking

                   • beperkte duurzaamheid

  Nadeel van te dik opbrengen

                   • trage doordroging

                   • blaasvorming

                   • zakkers / druppels

  Laagdikte meter

  Dit meetinstrument heeft tanden van verschillende lengte. De zes hoeken zijn destandvoeten en tussen de standvoeten staan de meettanden. De meting wordt gedaan in micrometer (= μm) oftewel een duizendste millimeter. Voor een juist totaalbeeld is het verstandig om meerdere metingen te verrichten. Op het materiaal zijn zowel lichte als donkere kleuren goed te onderscheiden.

  De aanbevolen natte laagdikte wordt vermeld op het kenmerkenblad van de gekozen verf. Het kenmerkblad vindt u op bijvoorbeeld: www.sigma.nl/particulier/assortiment/all-products’ en de aanbevolen natte laagdikte staat onder het kopje ‘basisgegevens’.

  Gebruik van de laagdikte meter

  1. Kies de zijde waarop de juiste laagdikte staat genoteerd.

  2. Plaats deze zijde haaks, dus onder een hoek van 90 graden op de natte verflaag.

   Zorg dat de zijde stevig in contact is met de vlakke ondergrond zodat beide standvoeten nat zijn.

  3. Verwijder de natte laagdiktemeter zonder deze te schuiven, zodat alleen de

  tandafdrukken achterblijven.

  4. De natte laagdikte wordt afgelezen waar de laatst natte tand overgaat in de

  eerst droge tand. De laatst natte tand is de aangebrachte hoeveelheid verf.

  5. Veeg voor de volgende meting eerst de tanden schoon. De ‘meetplek’ niet 

  overschilderen, deze vloeit vanzelf dicht!

 • Verfkwast op kozijn wit

  Wanneer kan ik het beste buiten schilderen?

  Het schilderen van buitenwerk kan het beste gebeuren in de lente, zomer en vroege herfst. In het voorjaar en najaar moet je er wel op letten dat er zich geen condens op het schilderwerk vormt. In de zomer kan je langer doorschilderen. Begin zodra er geen condens meer aanwezig is aan het begin van de dag en schilder niet te lang door. Want dan ontstaat er condensvorming op het schilderwerk dat nog niet droog is.

  Schilderen in de winter is mogelijk. Dit kan met  verf die hiervoor geschikt is. Er zijn bij Verf & Wand speciale verven om te schilderen bij lage temperaturen. Vraag hiernaar in de winkel.

 • Veiligheid schilder

  Veiligheid

  Voordat je met schilderen begint is het belangrijk te zorgen voor een veilige werkplek. Als er op hoogte geschilderd moet worden, gebruik dan goed en stabiel klimmateriaal. Zorg ervoor dat de werkplek vrij is van obstakels. Gebruik in huis een kamersteiger of keukentrap en verplaats deze als je ergens niet bij kunt. Ben je aan het schilderen, dan moet de ladder ongeveer een meter uitsteken boven de plek waar je schildert. Staat je ladder op zachte grond, gebruik dan een houten plank onder je ladder tegen het wegzakken. Draag goed schoeisel en houd je handen vrij door spullen in een bakje of emmer te doen en aan een touw omhoog te hijsen. Bij Verf & Wand zijn er speciale emmertjes verkrijgbaar om je schildersspullen in te doen. Moet het houtwerk nog geschuurd worden, draag dan een fijnstofmasker. Ga je schuren met een schuurmachine, zorg dan voor gehoorbescherming door oordoppen of oorkappen te gebruiken. Om oude verflagen te verwijderen zou je in plaats van schuren of een afbijtmiddel ook kunnen kiezen voor een verfföhn. Je hebt dan geen last van stof en lawaai.

  Tip: Staat je ladder goed?
  Ga voor de ladder staan met je voeten tegen de staanders. Controleer nu of je met horizontaal gestrekte armen een trede kunt vastpakken. Nu kan de klus beginnen.
   

 • Schilder aan het werk

  Goed ventileren bij binnen schilderen

  Schilderwerk droogt sneller wanneer je voldoende ventileert.
  Bovendien is het beter voor je slijmvliezen, luchtwegen en huid. Gebruik zoveel mogelijk verf met minder terpentine. Verf op waterbasis is zeker aan te raden voor binnen. Hierdoor spaar je het milieu en je eigen gezondheid.

  Voor het allerbeste resultaat koop je verf die goed is afgestemd op de toepassing. Dus bijvoorbeeld muurverf voor je muren en een lakverf of beits voor hout.

 • Buitenschilder op ladder

  Buitenschilderwerk: controleer elk jaar

  Als de verflaag langer meegaat, bespaar je verf, verfafval en tijd. De verflaag gaat langer mee door hem minstens eenmaal per jaar met wat water schoon te maken. Neem bij het ramen zemen deuren en kozijnen mee. Verwijder met een sopje van bijvoorbeeld groene zeep of St Marc verfreiniger mosaanslag, dode insecten, vogelpoep en klimplanten. Controleer ook eens per jaar of er geen scheuren en barsten in het schilderwerk zitten. Vooral de liggende delen zijn belangrijk om te controleren. Scheurtjes en barsten herstel je door de plek plaatselijk op te schuren en over te schilderen.

 • dimago verf met roerhout

  Oude kwasten en lege potten verf

  Houd rekening met het milieu

  Zitten er nog restjes verf in de kwast en het verfblik? Lever ze dan in als klein chemisch afval bij je gemeente. Lege verfblikken en kwasten met restjes uitgeharde verf hoeven niet apart te worden ingeleverd. Voor meer info kijk op: milieucentraal.nl.
  Bij Verf & Wand kan je terecht voor goede gereedschappen en verf, zodat je veilig aan de slag kunt!

  Tip: verfblik bewaren
  Nog verf over? Sluit het blik goed af, draai het blik om en zet het daarna weer rechtop. Er kan nu geen lucht bij, dus minder kans op een vel in de verf.

 • Kozijnen schilderen; hoe doe je dat?

  Voor het schilderen van kozijnen is het handig eerst dit filmpje te bekijken. 

 • Openingstijden

 • Ahlers Verf & Wand

  Modem 33
  7741 MA Coevorden
  Telefoon (0524) 51 24 70
  Fax (0524) 51 91 02
  E-mail info@ahlerscoevorden.nl

BACK TO TOP